Descobreix l'Escala en 3 dies!

L’Escala és un dels pobles ideals de la Costa Brava per disfrutar de les vacances d’estiu. La seva història, gastronomia, identitat i cultura defineixen aquest indret. 

Encara que a l'hivern no hi abunda el turisme estranger, durant els mesos d'estiu l'oci, el comerç i les platges obren les seves portes als turistes, que també aprofiten per practicar esports d'aigua. 
Les anxoves, el menjar típic de l'Escala. 
L'oficina de Turisme de l’Escala té penjat a la seva web un itinerari per descobrir el poble en només 3 dies.

Aprofitant que encara ens queden alguns dies del mes d'agost per descansar i part del setembre abans de començar el nou curs, us proposem aquest itinerari per realitzar amb la família, amics o sols. Us animeu? Som-hi!  

Vista de Montgó a primera hora del matí

DIA 1
Coneix la història de l’Escala

L'Escala és sens dubte, un indret farcit d'història. Sobretot ens adonarem si tenim en compte que va acollir els primers habitants de península (S. IX a.C.)  i que s'ha mantingut habitat fins als nostres dies.

Comencem la nostra ruta visitant un dels punts més coneguts del nostre municipi: el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries. Aquest conjunt arqueològic, obre les seves portes a les 10h de matí i la visita ens ocuparà unes dues hores aproximadament. Hi visitem les ruïnes d’una ciutat grega, les ruïnes d’una ciutat romana i el museu d’arqueologia. L’entrada ens costa 3€ i la visita es fa de manera lliure, seguint les indicacions del fulletó que ens proporcionaran a l’entrada i els rètols explicatius que ens indiquen els punts d’interès (més informació al Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries. Tel. 972 770 208).

Sortint de les Ruïnes, cap a les 12h, seguint el passeig de les platges d’Empúries, arribem a Sant Martí d’Empúries. Aquest nucli de població, actualment conservat com a poble medieval pertanyent al municipi de l’Escala, temps enrere havia estat una península i acull els primers habitants a partir del segle IX aC. Hi podem visitar la muralla i l’església de Sant Martí (1538) i tot el poble en conjunt, ja que és un lloc amb molt d’encant. En contrast amb el caràcter medieval de vila, a Sant Martí hi trobem la Casa Forestal, d’estil modernista, actualment seu d’exposicions i actes culturals. Seria un bon moment per fer una parada i fer l’aperitiu al un dels bars que hi ha a la plaça de l’Església del poble.

Platja de Sant Martí d'Empúries
Molt a prop de Sant Martí (direcció l’Escala) hi ha una platja, que conserva un Moll Grec.

A continuació ens dirigirem a l’Escala, en concret al nucli antic de la població. El seu nom, del llatí Scala, designa un port o moll, refugi habitual d'embarcacions.
Seran cap a les 14h i aprofitarem per dinar a un dels nombrosos restaurants que hi ha al nucli antic i que ofereixen menú al migdia.  A partir d’aquí, recomanem fer la ruta a peu.
El barri vell té el seu origen com a barri de pescadors instal·lat als voltants de l’antic port de l’Escala, nucli de veïns de la vila d’Empúries. Podem començar la vista a l’església (1680), edifici d’estil gòtic popular i façana renaixentista amb decoració barroca i dedicat a Sant Pere i Santa Màxima, l’any 1680. Al mateix carrer de l’església hi ha la casa pairal de l’escriptora Catarina Albert, un dels personatges il·lustres escalencs. Molt a prop, baixant cap a La Platja, trobem el següent punt d’interès d’aquesta ruta, Can Maranges (1831), casa pairal fortificada de la nissaga dels Maranges.

D'aquí ens dirigim a La Platja, aquesta va ser el port pesquer fins al 1962, quan es va traslladar a la Clota. A la Riba Vella (al costat dret de La Platja), encara s'hi mantenen sis norais de pedra que servien per pujar les barques. Aquí mateix segueixen erectes dos pilons d'amarrar que daten del s.XVIII. Podem definir La Platja com el centre neuràlgic del poble. Davant La Platja hi ha l'edifici Casa de la Punxa (1919), antiga fàbrica de gel i l'Alfolí de la Sal (1697) antic magatzem de sal, declarat monument l'any 1974.

A partir d'aquí, ens dirigim seguint el mar, al passeig marítim i trobem, al passeig Lluís Albert, 1 La Casa Gran, fortificada el 1711, durant la guerra de Successió, va ser l'antiga casa del baró de Croze i posteriorment del marquès de Blondel i finalment de Joan de Miquel, baró de Púbol i el Museu-Arxiu de l'escriptora Caterina Albert. Pugem pel carrer Ave Maria i fem una parada al carrer Garbí on podem visitar el Cementiri Marí (1835). És d'arquitectura popular d'estil neoclàssic amb nínxols rematats amb timpans i emblanquinats de calç. Hi ha tombes de diversos escalencs il·lustres com l'escriptora Caterina Albert i el fotògraf Josep Esquirol. També conté la capella de la família Maranges.  De la mateixa manera que l'Alfolí de la Sal, també va ser declarat monument l'any 1974. El Museu de l'Anxova i de la Sal organitza visites al Cementiri Marí.

Els últims punts de la nostra ruta són, al nou barri del Pedró, les restes de la muralla (1833) i la Torre del Pedró, construïda abans del 1543 com a torre de defensa contra la pirateria.
Arribat aquest punt, seran les 18'30h aproximadament i la passejada per la nostra història s'ha acabat. Podem aprofitar per descansar una estona als peus de la torre, i gaudir de la vista panoràmica que ens ofereix.

Sortida del Sol
DIA 2
Endinsa't al món del peix

L'Escala és una vila marinera i la pesca, no només és una tradició sinó que és un mode i un mitjà de vida.
Comencem aquesta ruta al Museu de l'Anxova de la Sal, situat a l'avinguda Francesc Macià (a la sortida de l'Escala, direcció Empúries). El museu està ubicat a l'antic escorxador (edifici del 1913) i  és seu de la història de l'Escala ja que ens submergeix en un temps, un patrimoni i uns coneixements únics. L'exposició permanent mostra la història de la pesca des del segle XVI fins a l'actualitat i sobretot la salaó d'anxoves, indústria que, al llarg dels segles, ha estat el motor de la vila i l'ha fet famosa arreu del món. (Horari: Estiu: 16-VI / 15-IX De dimarts a divendres de 10h -13h i  de 17'30h-20'30h Dissabtes, Diumenges i festius de 11h-13h i de 19h a 21h / Hivern: 1-X / 15-VI De dimarts a divendres de 10h-13'00h. Dissabtes, diumenges i festius de 11h-13h. Tancat els dilluns no festius, 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener. Tel. 972 77 68 15). Recomanem començar la vista a les 10h del matí. Dura una hora aproximadament i val 3€.

A continuació (seran les 11'30h aprox.) ens dirigirem al port de la Clota on podem visitar el Centre d'Interpretació del Pescador de l'Escala Maram. Aquest centre ens apropa al món de la pesca d'una forma visual i interactiva i ens permet conèixer el dia a dia del pescador, les barques, les arts de pesca tradicionals com el palangre, la teranyina, els
arts menors i la subhasta de peix. El Maram està obert durant l’estiu, els caps de setmana i els dies festius. Durant tot l’any es poden concertar visites guiades a la subhasta i al centre. Per més informació: MARAM – Port Pesquer s/n – (+34) 972 771666 info@maram.cat
Una vegada finalitzada la visita, recomanem prendre un aperitiu a un dels restaurants del port, moment oportú per degustar unes Anxoves de l'Escala.

A continuació, ens dirigim cap a Riells on la gran diversitat de restaurants de tot tipus, ho fan un lloc ideal per fer una parada per dinar.

Port de l'Escala (Riells)

A la tarda visitarem una fàbrica d'anxoves. A la població de l'Escala hi ha 5 fàbriques d'anxoves, associades sota el nom de Unió de Saladors Històrics de l'Anxova. La visita a una d'elles és molt recomanable pel fet que s'hi pot veure en directe el procés de conservació de les anxoves i com el personal d'aquestes fàbriques continua basant-se en processos ancestrals per a la conservació de les anxoves. Les fàbriques tenen també botiga on s'hi pot comprar una gran varietat de productes amb Anxoves de l'Escala.  Per més informació: Oficina de Turisme. Tel. 972  770 603

Una vegada finalitzada la visita a una fàbrica d'anxoves, ens dirigirem cap al nucli antic de l'Escala, on també s'hi pot respirar l’essència marinera de l'Escala, sobretot a la zona de La Platja, cala de La Creu i la Mar d'en Manassa,... i si encara han quedat ganes d'aprofundir sobre la pesca de l'Escala, què millor que visitar una casa de pescadors real: Can Cinto Xuà. Aquesta casa conserva l'estructura de casa de pescadors típica d'aquesta vila, juntament amb estris de pesca i objectes de vida quotidiana que utilitzaven els seus habitants. Ens endinsarem en un temps passat i podrem contractar com era la vida llavors i com és ara. Durada: 1,30 hores Preu:5 €. Visites organitzades des del Museu de l'Anxova i la Sal. Tel. 972 776 815. Web: www.anxova-sal.cat
I ara que, ja ens hem tornat uns experts de la pesca i l'anxova, és moment per descansar.

Posta de sol des de l'Escala

DIA 3
Visita els voltants de l'Escala

El dia d'avui el dedicarem a passejar-nos i conèixer punts d'interès de fora del poble.

El primer punt d'interès del nostre recorregut d'avui és una vista a les platges d'Empúries a través del Camí de les Dunes.

L'Excepcionalitat d'aquest passeig recau en poder passejar sota els pins, vora platges inigualables i prop de les ruïnes d'una ciutat grega. És un punt de confluència de valors naturals i paisatgístics amb valors culturals.

El Passeig d'Empúries és un camí de dos kilòmetres i mig que uneix l’Escala i Sant Martí d’Empúries, petit nucli de població conservat com a poble medieval. Restaurat ja fa uns anys, amb trams de fusta i una bona senyalització, el passeig s'ha convertit en un lloc  totalment preparat per ser transitat a peu o en bicicleta, on la circulació de vehicles no està permesa, a excepció del carrilet que hi circula els mesos d'estiu, distribuint els banyistes i visitants per les diferents platges descobertes en el transcurs del camí.

Recomanem fer aquesta vista en bicicleta. La suau orografia i la curta distància el fan apte per a totes les edats i condicions.

Comencem la passejada al costat del Museu de l'Anxova i de la Sal (edifici de l'any 1913, antic escorxador municipal i seu actual de l'exposició permanent que mostra la història de la pesca de l'Escala); en creuar el carrer direcció al Passeig d'Empúries, trobem el Monument a la Flama(“Lampadafor” de l'escultora Rosa Serra), escultura realitzada al 1992 per commemorar l’arribada de la flama olímpica en motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona i punt que marca l'inici del passeig peatonal, a través del pont que ens hi condueix.

La primera platja que trobem és la Platja del Rec, el seu nom fa referència al Rec del Molí que recull aigua del Ter i que hi desemboca. Entre la Platja del Rec i la de Portixol hi ha un camí a mà dreta (Camí de les Coves, conegut també com a Camí dels Enamorats) que ens porta cap a un punt des del que es pot gaudir d’unes vistes excepcionals de l’Escala i la Badia de Roses. En aquest lloc, la tranquil·litat és la característica més destacable.       

Reculem del Camí de les Coves per tornar al passeig direcció la Platja del Portitxol, també coneguda com la platja de l’hotel, en honor al majestuós i gens cridaner Hostal Empúries (edifici del S. XIX) que domina aquesta cala.

A continuació trobarem la platja de Les Muscleres, que rep el nom de les roques que es troben a banda i banda de la platja, amb pins arran de mar. Va ser en aquesta platja on
va desembarcar la flama olímpica de les Olimpíades de Barcelona  provinent de la ciutat grega d’Olímpia i és una de les zones més emblemàtiques del passeig, ja que transcorre en paral·lel a les ruïnes de la ciutat grega que conserva el Museu d'Arqueologia de Catalunya Empúries i que a tants escriptors i artistes ha servit de font d’inspiració. Just davant l'accés a la platja hi ha una porta d’accés al recinte (Porta Marina), oberta durant els mesos d’estiu.

Continuem direcció Sant Martí d’Empúries i trobem la Platja del Moll Grec, que conserva bona part del moll hel·lenístic que formava part del gran port d’Empúries. Aquesta fou la porta d’entrada de bona part de la cultura que ens va fer créixer. Tot mirant les seves restes, no costa gaire imaginar-se els vaixells amarrats i la bona vista que van tenir els grecs en triar aquest indret.

Aquesta és la platja més gran i la que acull anualment, al mes d'agost, un campionat de vòlei platja.

A l'altra banda del passeig, hi ha una zona de descans, amb gronxadors per nens i zona de pícnic, ideal per passar un dia relaxat.

Just al nord de la platja ens trobem ja amb Sant Martí d’Empúries i es converteix en un punt ideal per descansar i menjar alguna cosa.

L'Illa Mateua, una cala amb l'aigua transparent
Passat Sant Martí d’Empúries, hi ha la Platja del Riuet, límit nord del terme municipal de l’Escala. Aquesta platja es caracteritza per ser molt batuda per la tramuntana i per tant, un indret ideal per practicar-hi esport nàutics que precisen vent.
A partir d'aquí des de Sant Martí d'Empúries continuant  pel carril bici,  s'agafa un camí a mà dreta que en conduirà cap Cinclaus. Val la pena arribar-se a aquest nucli de població, pertanyent a l'Escala, amb l'església de Santa Reparada i diversos masos també d’interès.

És moment ara, de tornar cap a l'Escala a dinar.
A la tarda proposem practicar una de les nombroses activitats que s'ofereixen: immersions, rutes amb caiac, vela, windsurf, esquí aquàtic o muntar a cavall són algunes de les possibilitats. Podeu informar-vos sobre aquestes activitats (preus, horaris, empreses, ...) a l'Oficina de Turisme al Tel. 972 770 603 o a la Web www.lescala.cat

Per acabar el dia i trobar la tranquil·litat que necessitarem després de tanta activitat suggerim anar a  la Cala Montgó, a la part més sud de la l'Escala. Aquesta típica cala de sorra fina i blanca procedent de l'erosió calcària del Montgrí es troba protegida per

Punta Milà i Punta Montgó, on una torre de defensa del 1598 és un mirador perfecte per gaudir d'un punt de vista panoràmic sorprenent i podem aprofitar per veure la posta de sol des d'aquest punt. La cala en sí mateix, és un dels punts d'interès del municipi, degut a la seva bellesa. S'hi pot arribar en cotxe, en bicicleta o en carrilet durant l'estiu. Està a 3km del centre de l'Escala.

Platja de Montgó al capvespre

Recordeu etiquetar les vostres fotografies amb el hashtag #DescobrimGirona i així tots les podrem gaudir! Segueix-nos a Instagram: @descobrimgirona.


Que acabeu de passar un molt bon estiu!!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Mercats setmanals a Catalunya

GUANYADOR/A d'una sessió de fotos amb Joan Fradera!

Descobrim Girona, 2017.
© Tots els drets reservats.